Danstaal MM

Danstaal MM Marion Moulen is een unieke tekenmethode van dansposes in geordende bewegingszinnen.

Danstaal MM

Danstaal MM

Bewegingszinnen

Zwarte inkt pennen dansen ritmisch op wit papier. Je ziet een helder vloeiend lijnenspel van de bewegingen van het danslichaam. De dansposes zijn geordend in bewegingszinnen en ‘fysiek muzikaal’ vormgegeven. Mijn onderzoek is een tekenmethode – Danstaal in ‘ritmiek en mimiek’- die geschikt is voor diverse dansdisciplines, zo ook voor moderne dans.

Dans op papier

Dans op papier fascineerde mij tijdens de studie aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Mijn onderzoek en de fascinatie voor de dans en muziek is al jong begonnen. Als kunststudent bezocht ik de tentoonstelling  Danses – La Voix du Geste | Plan K – Ars Musica 92 – Charleroi | Musée des Beaux-Arts de Charleroi te België. Hier ontdekte ik dat er geen vast danssysteem bestaat zoals een musicus zijn bladmuziek hanteert. Met Moderne dans creëert iedere vernieuwende choreograaf geheel op eigen wijze zijn ‘dans op papier’.

Na het voltooien van de Gerrit Rietveld Academie begon ik met het organiseren van dansers voor modeltekenen. Als solo danseres Ziaqua trainde ik mijn dansgeheugen, een choreografie van dans- in tekenkunsten. Hiervoor ontwikkelde ik een visuele methode Danstaal MM als handleiding voor de danspraktijk. Voor een groeps choreografie is het complexere ‘choreografie tekenen’ ontstaan.

Dansnotatie

Veel later maakte ik kennis met ‘abstracte dansnotaties’ zoals Labanotation van choreograaf Rudolf von Laban, een systeem om beweging te analyseren en te noteren voor Moderne dans. Zo ook Benesh Movement Notation een systeem voor Ballet notatie, beoefent door de choreoloog. Momenteel onderzoek ik Grafische partituren, een cross-over tussen muziek en beeld.

                        

2020 ~ 2009 Copyright Marion Moulen | alle rechten voorbehouden

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save