Carmen


Het Tekenboek en Filmpje Carmen is een compleet podiumverhaal van de Opera Carmen in ‘stille scènes‘. Een ode aan de sensuele muziek van componist Georges Bizet geïnspireerd door Spaanse zigeuners Los Gitanos uit Sevilla. Zigeunerin gitana Carmen zingt haar lied L’amour est un oiseau rebelle op de ritmische klanken van haar castagnetten.

Onderzoek

Op reis naar Sevilla, volgde ik de voetsporen van de librettisten Opera CarmenCarmen is een opera (oorspronkelijk een opéra comique) in vier bedrijven van de Franse componist Georges Bizet (1838-1875). Het libretto is geschreven door Henri Meilhac en Ludovic Halévy, naar de gelijknamige novelle (1854) van Prosper Mérimée.
De eerste opvoering was op 3 maart 1875, in het théâtre national de l’Opéra-Comique, Parijs – drie maanden voor de dood van Bizet. Het verhaal van Carmen speelt zich voor het grootste deel af in de Spaanse stad Sevilla. De twee voornaamste ‘sets’ van het verhaal bestaan nog steeds: de sigarenfabriek is nu een universiteit, en de stierenvechtersarena, Plaza de Toros, bestaat ook nog steeds. Het is tevens een museum.

Oefenen met de dood

Wat nu (hevig omstreden) spektakel en performance is, was vroeger een bloedserieuze soldatentraining. Om te oefenen met oog in oog met de vijand ( en dus de mogelijke dood ) staan, streed de cavalerist met een stier. Zo’n cavalerist droeg een maliënkolder van 25 kilo en was bewapend met een lans van 20 kilo. Hier liggen de wortels van stierenvechten: de picador te paard, de torero en de matador (doder).  

Sevilla en Flamenco

Sevilla ademt een en al Flamenco. Tijdens mijn muziek onderzoek raakte ik bevlogen door de zigeunermuziek en voetritmes van de Flamenco. Via de dansvloer kruipt het vuur omhoog in de hartritmes van castagnetten (castañuelas), handklappen (palmas) en vingerknippen (pitas). De voetritmes (taconeo) van man en vrouw dansen (bailar) van ingetogen tot extatische climax op de sensuele klanken van zang en gitaarmuziek. 

Vrij ben ik geboren, vrij zal ik sterven

Carmen is ongrijpbaar, grillig, aards – zelfs onderaards, als smokkelaarster. Geraffineerd is ze, onbevreesd en onafhankelijk. Ze vecht voor haar vrijheid tot het uiterste, zelfs nadat de kaarten haar dood voorspellen. Haar minnaars worden elkaars rivalen…..Lees meer Podium verhaal | boek Carmen

Podium verhaal

Het boek Carmen omvat het complete Podium verhaal in 4 Akten omschreven. Zo ook is meer over mijn onderzoek; de oosterse invloeden in de westerse muziek- en dansgeschiedenis te lezen. Flamenco artiesten zijn nu verweven in het boek

 Tekst Carmen te bestellen via contact | Eindredactie Manou van de Zande

Het theater is nu binnen handbereik

Moulen Noir Podiumkunst in Tekenkunst; In de hoop dat u mee geniet: het doek gaat voor u open!

Amsterdam, voorjaar 2016 | Copyright Marion Moulen 

   

Nu voor publiek, de Primeur

Marion Moulen exposeert het Drieluik Opera Carmen (XLarge) uit het tekenboek Carmen. Muzikale omlijsting door Mezzo soprano Åsa Olsson zingt L’amour est un oiseau rebelle Habanera uit opera Carmen. U bent van harte welkom! Op lokatie: Nieuwendammerkerk Amsterdam | Solo Expositie 2014

Nu – na mijn bezoek aan Museo del Baile Flamenco te Sevilla, leeft mijn passie voort met het Flamenco Biënnale Festival te Amsterdam.

Copyright Carmen Marion Moulen 

                        

2022 ~ 2009 Copyright Marion Moulen | alle rechten voorbehouden

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply