Carmen


Het tekenboek Carmen is een compleet podiumverhaal van de Opera Carmen in ‘stille scènes‘. Een ode aan de sensuele muziek van componist Georges Bizet geïnspireerd door Spaanse zigeuners Los Gitanos uit Sevilla. Zigeunerin gitana Carmen zingt haar lied L’amour est un oiseau rebelle op de ritmische klanken van haar castagnetten.

In de voetsporen van de librettisten ging ik op reis naar Sevilla.Carmen is een opera (oorspronkelijk een opéra comique) in vier bedrijven van de Franse componist Georges Bizet (1838-1875). Het libretto is geschreven door Henri Meilhac en Ludovic Halévy, naar de gelijknamige novelle (1854) van Prosper Mérimée.
De eerste opvoering was op 3 maart 1875, in het théâtre national de l’Opéra-Comique, Parijs – drie maanden voor de dood van Bizet. Het verhaal van Carmen speelt zich voor het grootste deel af in de Spaanse stad Sevilla. De twee voornaamste ‘sets’ van het verhaal bestaan nog steeds: de sigarenfabriek is nu een universiteit, en de stierenvechtersarena, Plaza de Toros, bestaat ook nog steeds. Het is tevens een museum. Tijdens mijn onderzoek raakte ik bevlogen door de zigeunermuziek en voetritmes van de Flamenco. Flamenco artiesten zijn nu verweven in het tekenboek.

Hart ritmes

Mijn inspiratie voor het tekenboek Carmen  is Car Men een dansfilm van choreograaf Jiří Kylián en regisseur Boris Paval Conen. De film werd gedanst door het Nederlands Dans Theater en is een interpretatie van de opera Carmen van Bizet. Het tweetal heeft samen het script geschreven voor de dansfilm. De uitvoering is tevens een sensationeel muzikaal ritmisch meesterwerk.

De Spaanse Flamenco en hart ritmes zijn meeslepend en blijft nieuwe makers inspireren, zo ook mij. Mede kent Spaanse Flamenco haar wortels in de Indiase dans en ritmes. Jarenlang trainde ik de voetritmes Bharata Natyam Dance op de klankritmes en zangritmes als solo danseres  Ziaqua. Mijn dansmeester Ashok Mohanraj inspirerende mij voor mijn solo-dans Indian Flow.

Nu voor publiek, de primeur! 

2014 Nieuwendammerkerk, solo expositie   

Marion Moulen exposeert het Drieluik Opera Carmen (XLarge) uit het tekenboek Carmen. Muzikale omlijsting door Mezzo soprano Åsa Olsson zingt L’amour est un oiseau rebelle Habanera uit opera Carmen. U bent van harte welkom!

2016 Kunststad NDSM loods | studio M8                                                  

Tekenboeken en Leporello

‘Op vleugels van liefde’ 

2017 Kunststad NDSM loods | studio M8

‘OPEN NDSM’ Art city 10 years | Kunststad 10 jaar

Tekenboeken en Boekobjecten (groot formaat)

3D-Muziekboek ‘Soundjewels’ en ‘Mister en Misses Alphabet’

                        

2020 ~ 2009 Copyright Marion Moulen | alle rechten voorbehouden

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply